Ora exacta pe Glob

Europa

Bulgaria

Bulgaria

Croatia

Croatia

Cipru

Cipru

Danemarca

Danemarca

Finlanda

Finlanda

Franta

Franta

Germania

Germania

Grecia

Grecia

Elvetia

Elvetia

Restul Lumii

Argentina

Argentina

Australia

Australia

Brazilia

Brazilia

Canada

Canada

China

China

India

India

Tailanda

Tailanda

Rusia

Rusia

Emiratele Arabe

Emiratele Arabe

 

Los Angeles

Los Angeles

Chicago

Chicago

Montreal

Montreal

New York

New York

Indianapolis

Indianapolis

Toronto

Toronto

Casablanca - Maroc

Casablanca

Cairo - Egipt

Cairo

Dubai - Emiratele Arabe

Dubai

Cat e ceasul in intreaga lume?

Utilizand aplicatia Ora-exacta.info, aveti ocazia sa descoperiti ora pe Glob, in marile orase ale lumii, si principalele capitale, precum si ora Romaniei, fusuri orare si trecerile de la ora de vara la cea de iarna. Sistemul de ora fixa pe care il foloseste aplicatia este acela de 24 de ore. Daca doriti sa faceti o calatorie in Statele Unite ale Americii spre exemplu, veti descoperi in ordine alfabetica principalele orase, cu fusul lor orar.

Puteti folosi si butonul de Search, care va ajuta sa gasiti imediat ora exacta din tara sau regiunea care va intereseaza.

Cum este determinata ora exacta de catre fusul orar?

Fusul orar este o zona a suprafetei terestre unde ora adoptata trebuie sa fie aceeasi pe toata regiunea. Fusul orar este determinat de diferenta intre timpul solar si ora fixa, depinzand de locul in care te afli in cadrul unei zone temporale.

Timpul Greenwich Mean Time sau prescurtat GMT, ce a preluat ca reper timpul solar, este baza pentru ora de referinta, avand la origine timpul civil al observatorului astronomic Royal Greenwich Observatory din Greenwich, Londra, Marea Britanie. Astfel, ora pe Glob a celorlalte tari sunt exprimate ca diferente pozitive sau negative fata de ora universala coordonata.

Daca in Greenwich, meridianul 0, este ora pranzului, 12:00 PM , raportata la timpul GMT, ora exacta Romaniei va fi GMT+2, adica ora 14:00 PM.

Acest sistem a fost propus de inginerul si geograful de la Montreal, Sir Sandford Fleming in 1876, utilizand meridianul Greenwich ca origine a timpurilor, linia schimbului de date meridiana de 180 ° (est si vest), impartind Globul in 24 de fusuri orare. Astfel fusurile orare sunt numerotate de la 0 la 24.

Diferenta intre ora exacta PM si AM

Pentru a indica o anumita ora pe Glob din zi sau noapte, se folosesc prescurtarile AM (ante-meridian) si PM (post-meridian), astfel AM reprezentand orele de dimineata, iar PM orele de dupa-amiaza.

AM se foloseste incepand cu ora 00:00 noaptea si sfarsindu-se cu ora 11:59:59 inainte de amiaza. PM se foloseste pentru a doua parte a zilei, reprezentand orele de dupa-amiaza si de seara, de la 12:00 pana la ora 11:59:59 inainte de miezul noptii. Astfel masurarea unei zile ajunge la 24 ore, AM si PM.

Ora de vara/iarna pe Glob

Ora pe Glob

Daylight Saving Time este un sistem folosit de multe tari din emisfera nordica si emisfera sudica pentru a regla ora locala oficiala, adaugand de obicei o ora la fusul orar pentru o perioada de de la primavara pana la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei. Aceasta schimbare are ca efect ora la care soarele rasare si apune. Toamna, situatia se schimba si ora fixa locala se da inapoi cu o ora. Schimbul se produce la ora 3:00 AM, devenind ora 2:00 AM, dormind practic mai mult cu o ora.

Avantajul orei de vara consta in economiile de energie pentru a profita cat mai mult de lumina soarelui in perioada de vara. Aceasta abordare este totusi discutabila, si respinsa de unii critici, fiind pusa sub semnul intrebarii de catre Comisia Europeana, care se refera la economii relativ limitate.

Exista ora exacta la Poli?

Este bine sa amintim care este diferenta dintre Poli, si anume Polul Nord este un ocean inghetat inconjurat de pamant, pe cand Polul Sud este pamant inghetat inconjurat de ocean. Cel mai mare continent este Antarctica, acoperit in proportie de peste 95% de gheata. Aici sunt anumite regiuni unde zapada nu se topeste niciodata, din cauza temperaturilor foarte scazute, maxima fiind de -58 de grade.

Longitudinea determina fusul orar, iar la Poli intalnindu-se toate meridianele longitudinale, putem spune ca nu exista un fus orar. Astfel singurul loc unde nu exista ora pe Glob propriu-zisa, este la Polul Nord si Sud, teoretic Antarctica localizandu-se in toate fusele orare. Soarele rasare o data la 6 luni si apune tot la 6 luni. Acest lucru se datoreaza miscarii de rotatie a Pamantului.

Timpul se stabileste aleatoriu de cercetatori. Statiile din zona utilizeaza ora exacta a tarii de care statia respectiva apartine sau fusul orar al bazei de aprovizionare, ca de exemplu statia McMurdo si statia South Pole Amundsen-Scott, care folosesc ora fixa din Noua Zeelanda.

Statiile din apropierea Polului Sud au zone diferite de timp, deoarece apartin de tari diferite. Multe zone nu au fus orar, deci nu exista o ora fixa stabilita.